Arvottomat arvot

Podcast

Blog

Kävimme hallituksen kanssa läpi strategisen johtamisen työskentelytapojamme. Päivitimme strategiaa ja tarkastelimme visiota ja arvoja.

Benchmarkkaan myös säännöllisesti toisten yritysten arvoja. Arvojen tutkiminen saa minut usein hämilleen. Haluaisin aina liittää arvojen eteen sanan “sisäiset”. Viittaaminen kohderyhmään kertoo, kenelle arvot on tarkoitettu. Usein minulle jää vaikutelma, että yrityksien julkaisemat arvot ovat enemmän markkinointiviestintää kuin periaatteita, jotka ohjaavat johtamista ja toimintaa. Etenkin silloin, kun ne ovat kiteytetty yhteen sanaan kuten vastuullisuus, palvelu tai ekologisuus.

En tuomitse yhteen sanaan kiteyttämistä suoralta kädeltä. Aikoinaan tuomittuani erään suomalaisen suuryrityksen kiteytetyt arvot, ymmärsin vasta syvällisemmän tutkimisen jälkeen, mitä loistavia ajatuksia ja tehtyjä tekoja noiden sanojen taakse kätkeytyi.  Oli kyseessä sana tai lause, tärkeämpää on, että arvot ovat sellaisessa käytössä, jossa ne ohjaavat arjessa toimintaa ja johtamista.

Olen kuitenkin tullut skeptiseksi. Ollessani vuorovaikutuksessa eri yritysten kanssa, huomaan useasti, että työntekijät aliarvostavat tai jopa pilkkaavat oman yrityksensä arvoja. Se häiritsee minua. Eikö juuri heidän pitäisi sisäistää ne? Ongelma ei ole duunarissa vaan johtamisessa. Johdon vastuulla on auttaa koko organisaatiota ymmärtämään, mitä arvot ovat ja miksi ne ovat olemassa.

Mielestäni yksi huonoimmista arvoista on vastuullisuus. Vastuullisuus tai muu samantyylinen klisee luo turhaa painetta henkilöstölle. Se asettaa vaatimuksen ja tiukentaa ilmapiiriä ilman kannustusta. Ja ennen kuin ymmärrät väärin, tottakai yrityksien tulee olla vastuullisia. Vastuullisuuden on kuitenkin synnyttävä toiminnan tuloksena. Se ei voi olla pelkkä periaate, kuten arvot ovat. Olemme nimenneet vastuullisuuteen johdattelevan arvon meillä sallivuudeksi ja muotoilleet sen näin:

SALLIVUUS

Emme anna virheestä toisille keppiä, vaan virheet antavat mahdollisuuden oppia ja vievät meitä eteenpäin.

Tämä on johdon sisäinen viesti, joka uppoaa henkilöstöön. Se kannustaa luovuuteen, sallii inhimillisyyden ja mahdollistaa ilmapiirin, jossa voi ottaa vastuun omasta toiminnastaan. Se siis antaa henkilöstölle tilaisuuden vastuullisuuteen. Tämä edellyttää ymmärrystä siitä, että jokainen työntekijä haluaa tehdä parhaansa ja kukaan ei tee virheitä tahallaan. Vastuullisuuden voi liittää muuhunkin kontekstiin kuin virheiden tekemiseen. Vaikka vastuulliseen palveluun tai yhteiskunnalliseen vastuuseen. Vastuullisuus onkin huono arvo, koska jokainen voi liittää sen mihin haluaa.

Menestyneiden yritysten liiketoiminnan tulokset kertovat, että jotain on tehty oikein. Kuinka tuloksellisempaa olisikaan, jos sisäisista arvoista tulisi suuntaa näyttäviä tähtiä, joiden valossa henkilöstö voisi suunnistaa? Periaatteita, jotka johto edellä kulkien liittäisi omaan toimintaansa ylpeinä ja jotka epidemian lailla leviäisivät koko organisaatioon. Tähdet taivaalla näkyvät kaikille, siksi sisäisten arvojen tulisi olla sellaisia, jotka johdattavat aidosti myös työntekijöitä kohti visiota. Niiden on itsessään luotava halua mennä eteenpäin ja jos organisaatio ei osta arvoja, johdon on kysyttävä miksi.

Jos olet työntekijän asemassa, ota selvää yrityksesi sisäisistä arvoista. Ne antavat sinulle mahdollisuuden ymmärtää, mitä sinulta odotetaan ja auttavat sinua ja yritystä onnistumaan. Siitähän te molemmat sekä nautitte että hyödytte. Jos et kuitenkaan ymmärrä yrityksesi sisäisiä arvoja tai saa kiinni, miten ne liittyvät sinuun, älä soimaa itseäsi. Sen sijaan kysy loputtomiin johtajaltasi: ”Miksi tuo on arvostettavaa? Miten voin soveltaa tuota periaatetta siihen mitä teen?” Jos arvot ahdistavat, tuntuvat painavilta tai epäselviltä, jotain on pielessä. Tähdet eivät koskaan tipu niskaan ja muodostu taakaksi, vaan ne pysyvät taivaalla ja kannustavat kulkemaan eteenpäin.