Nykyhetki strategiassa

Podcast

Blog

Sunnuntaiaamun aamupalapöydässä pohdimme 11- ja 12-vuotiaiden tyttärieni kanssa, miten suuri haaste liittyy nykyhetkestä nauttimiseen. Testaapa itsesi. Ala ihastelemaan kaikkea sitä, mitä ympärilläsi on nyt. Perhe, ihmiset, paikka, jossa olet, asiat, jotka ovat läsnä ja totta. Anna ajatustesi kulkea myös haasteisiin, joiden keskellä olet ja totea ne. Kertaa vielä uudelleen kaikki asiat, jotka voit aistia. Nähdä, kuulla, tuntea, maistaa tai haistaa.

Mitä pidemmälle jatkat miettimistä, sen varmemmin eksyt haaveilemaan jotain tulevaisuudesta. Ajatuksesi harhailevat nykyhetkistä iltapäivään, huomiseen tai lähitulevaisuuteen, jolloin on tapahtumassa kenties jotain merkittävää. Näet ulkona huonon sään, mutta ajatuksesi karkaavat lomamatkaan, joka odottaa sinua ensi kuussa. Et sisäistä aidosti tai ota vakavasti vallitsevaa säätilaa, koska se ei tuota mielihyvää, vaan annat tulevaisuuden odotuksen peitota nykyhetken. Sellaisia me olemme, tulevaisuuden odottajia, paremman huomisen tavoittelijoita.

Tämä kaikkihan on suurta lahjaa. Kyky unelmoida, haaveilla ja rakentaa suunnitelmia kauas tulevaisuuteen. Yleensä siitä on meille hyötyä. Se antaa mahdollisuuden mennä eteenpäin, visioida ja asettaa tavoitteita. Se on kuitenkin pahin vihollisemme liikkeen johtamisessa, kun strategisen työskentelyn pohjaksi määrittelemme nykytilaa.

Tilannekuva nykyhetkestä tulisi olla täyttä faktaa. Se on kasa raportteja historiasta tähän päivään, se on pankkitilin saldo, työntekijöiden määrä, avoimien myyntilaskujen summa, vallitseva ilmapiiri kaunistelematta ja johtajan kyky nähdä visio tänään. Se on täynnä kylmiä faktoja. Faktat voivat olla, ja toivottavasti ovatkin, liiketoiminnassasi positiivisia, mutta nykyhetki on silti täynnä koruttomia totuuksia.

Olen huomannut itsessäni ja muissa, joiden kanssa olen käynyt strategista keskustelua, että meillä on taipumus loikata ajatuksissamme pieni loikka eteenpäin. Seuraavan kuukauden päähän, seuraavalle kvartaalille tai seuraavan tilikauden alkuun. Otamme ajatuksiimme hieman tulevaisuutta mukaan. Varsinkin, jos nykytila on negatiivisesti värittynyt. Uskottelemme itsellemme helposti hieman optimistisemman kuvan tai sisällytämme siihen jotain, mikä oletettavasti tapahtuu vasta lähitulevaisuudessa.

Strategisen työskentelyn kannalta tämä on vaarallista. Lisäämällä nykyhetkeen jotain tulevaisuudesta, vääristämme tilannekuvaa. Koska strategia on aina matka nykyhetkestä visioon, oletamme lähtevämme sellaisesta pisteestä, jossa emme vielä rehellisesti ole. Tällöin strategian alku vaarantuu. Saatamme myös jättää alusta pienen pätkän suunnittelematta, koska uskottelemme, että sitä matkaa ei tarvitse tehdä.

Tein tällaisen virheen noin vuosi sitten liiketoimintakauppaa tehdessä. Tunnistin nykytilan, mutta lisäsin siihen pienen ripauksen positiivisia asioita, joiden oletin myyjän kanssa toteutuvan kuin itsestään. Nämä asiat jäivät kirjaamatta liiketoimintakaupan sopimukseen. Elin jo tulevaisuudessa siinä kohdassa, jossa asiat olivat muotoutuneet käytännöksi myyjän kanssa. Todellisuudessa olin sen hetkisessä nykytilassa ja kylmä totuus oli, että asiat eivät olleet vielä sovittuja. Onnekseni voin jälkikäteen todeta, että nämä asiat eivät koituneet kohtaloksemme. Saimme kuitenkin vakavan opetuksen siitä, että nykyhetkeen on syytä suhtautua rehellisesti, sillä nykyhetki ei unelmoi tai haikaile tulevaisuutta.